Протеинът глутен, който се съдържа в житото, ечемика, ръжта и овеса, може да бъде много опасен за хората с непоносимост към глутен. При заболяването, наричано целиакия, се наблюдава увреждане на стените на червата, което води до сериозни здравословни проблеми, понижен имунитет, храносмилателни разстройства, изтощение, болки в ставите и т.н.

При отсъствие на глутен в режима на хранене болните от целиакия могат да живеят без болка, но… в постоянно търсене на алтернативи на основни храни и хранителни продукти. Включително и на брашното.

Сега ще поговорим за точно тези алтернативни видове безглутеново брашно.

Тежки видове безглутеново брашно

Бадемово брашно

Дава хубава структура на печивото. Получава се от сладък бадем посредством смилане с мелничка. Има високо съдържание на протеин – 17%, мазнини – 54%, калций, минерали, витамини от групите Е и В. Бадемовото брашно съдържа естествени масла, които правят тестените изделия меки и влажни. Не бива да се приемат наведнъж количества, по-големи от 230 г.

Сусамово брашно

Получава се от леко изпечени или сварени сусамени семена. Използва се за приготвяне на хляб или кексове. Сусамът съдържа 18% протеини, 40% мазнини, калий, калций, желязо, ниацин.

Соево брашно

За някои хора соята е трудносмилаема и горчива. Около 15% от хората с целиакия не могат да я приемат. Затова – внимавайте! Соевите зърна имат много добра хранителна стойност – 30–35% протеини, 15–30% въглехидрати, 13–24% мазнини, както и калций, желязо, фосфор, натрий, калий, витамини Е, В1, В2, В5.

Кокосово брашно

Абсорбира много бързо течностите в приготвяните ястия. Когато се използва самостоятелно, консистенцията е леко зърнеста, но в комбинация с други видове брашно всичко се изглажда. Тъй като е по-леко от бадемовото, кокосовото брашно е особено подходящо за печене на кифли или кейкове. Има сладък аромат и привкус. (Използвайте го в комбинация с други видове брашно, тъй като абсорбира цялата влага. Друг вариант е да използвате яйца (или други свързващи съставки, ако сте веган), за да се запази рецептата от прекалена сухота.)

Брашно от нахут

Също абсорбира бързо течността. Има високо съдържание на протеин и характерен „бобов“ вкус, което го прави неподходящо за много рецепти. Ако го използвате в комбинация с други видове, брашното от нахут трябва да е не повече от ¼ чаша. Трябва му и доста подслаждане. Идеално е за сгъстяване на сосове.

Брашно от киноа

Отново високопротеиново. Част от него в рецептата може да се замести с кокосово или с бадемово брашно. Има много силен аромат, затова внимавайте с употребата му.

Брашно от елда

Притежава естествена лепкавост и действа спояващо на продуктите. Вкусът му е лек и неутрален в сравнение с вкуса на киноата. Идеално е за бисквити и палачинки, но все пак не е от най-лесно приеманите от хората.

Средни видове безглутеново брашно

Използват се като примеси на тежките видове брашно за облекчаване на трошливостта им.

Брашно от амарант

Амарантът е светъл на цвят, а брашното, получено от него, е съвсем леко ароматизирано. То е „лепкаво“ и задължително за употреба.

Брашно от просо

Тестото от това брашно е с жълтеникавозлатист цвят. Вкусът му е мек. Много добре се комбинира с оризово, картофено и нахутено брашно. Съдържа 10% протеини и най-много желязо от всички видове брашно. Много добър източник е на калий, магнезий, ниацин, както и на малки количества витамини от група В.

Брашно от кафяв ориз

Има неутрален вкус, малко по-твърд от вкуса на белия ориз. Създава леко зърнесто усещане в устата, затова е добре да се комбинира с други видове брашно и нишесте. Кафявият ориз съдържа почти изцяло въглехидрати, протеини – 7,5%, малки количества желязо, калций, витамини от група В (ниацин и тиамин). Чрез отстраняване на външната му обвивка се добива белият ориз, но това води до загуба на витамин В1.

Леки видове безглутеново брашно

Добавят лекота, а понякога и хрупкавост към рецептите. Неутрализират вкуса на по-силните видове брашно.

Кестеново брашно

То е леко и е с високо съдържание на естествено нишесте. Чудесно се комбинира с бадемово и/или кокосово брашно. Прави хляба, сладките, кексовете меки. Съдържа само 2% протеини, но и много захари. Брашното от сладък кестен е добър източник на калий, калций, магнезий, малки количества витамини от група В.

Брашно от тапиока (нишесте)

Малко тежко е като нишесте, но действа добре за слепване на смеси за бисквити. Добре е да се комбинира с картофено нишесте за оптимална лекота.

Картофено нишесте

Идеално е по отношение на лекотата. Използва се също в комбинация с други видове брашно, за да не станат рецептите прекалено картофени на вкус.

Като цяло безглутеновите видове брашно се използват трудно – всяко от тях е специфично, „правилната“ комбинация се улучва след известни усилия. Хлябът невинаги се получава мек и вкусен, както е с пшенично брашно. Не забравяйте да използвате и безглутенова мая или специални бакпулвери, базирани на калциеви монофосфати, осигуряващи постепенно набухване на тестото.

 

Източник: Lifestore.bg

Свързани новини:
Сподели: