Женско здраве: 25 симптоми и признаци на хормонален дисбаланс

Подуване на корема, умора, раздразнителност, загуба на коса, сърцебиене, промени в настроението, проблеми с кръвната захар, проблеми с концентрацията, нередовен цикъл,безплодие – това са само няколко симптома на хормонален дисбаланс. Тези съединения засягат всяка клетка и система в тялото. 

Някои хормонални промени са нормални, като месечни колебания на половите хормони, отговорни за менструацията и овулацията, или промените, които се случват по време на бременност. Менопаузата е друго време за нормална хормонална промяна в живота на жената. Много жени могат да получат наддаване на тегло, промени в настроението, нощно изпотяване и намалено сексуално желание през това време. Друг път тези колебания може да се дължат на лекарства или медицинско състояние.

Запознайте се със симптомите и признаците на дисбаланс на хормоните, за да можете да забележите, когато промените в тялото и ума ви изглеждат притеснителни.

хормонален дисбаланс симптоми

Балансирайте своя кортизол

Кортизолът е важен хормон, който може да излезе извън баланс поради стрес или заболяване. Кортизолът е един от „стрес“ хормоните, който се секретира от надбъбречните жлези, разположени върху бъбреците. Стресът, особено хроничния влияе върху надбъбречната функция и нивата на хормоните и може да предизвика тяхното повишение и дисбаланс. Упражненията с ниска интензивност могат да помогнат за понижаване на повишените нива на кортизол.

Какви представляват нередовните периоди?

Повечето жени имат менструални цикли, които продължават между 21 и 35 дни. До 1/4 от жените имат нередовни менструации. Това включва периоди, които са по-кратки или по-дълги от обикновено или периоди, които са по-леки или по-тежки от обикновено. Някои жени, които имат нередовни менструации, могат да получат спазми в корема или липса на овулация. Аменореята е медицински термин, който се отнася до отсъствие на периоди за поне 3 месеца, въпреки че жената не е бременна. Менорагия е терминът, който означава прекомерно менструално кървене. Дисменореята се отнася до болка и спазми по време на месечните цикли. Продължителното менструално кървене включва периоди, в които кървенето рутинно продължава 8 или повече дни. Олигоменореята е състояние, при което периодите се появяват рядко, или повече от всеки 35 дни. Посетете Вашия лекар, ако имате някои от тези нарушения и проверете дали всичко с хормоните ви е наред, или имате хормонален дисбаланс!

Не спите добре

Ако не можете да заспите или нямате добро качество на съня, за това може да е виновен хормоналният баланс.

Прогестеронът е едно съединение, освободено от яйчниците, което ви помага да спите. Ниските нива могат да затруднят заспиването.

Малко проучване при жени в менопауза установи, че 300 милиграма прогестерон възстановяват нормалния сън, когато сънят е нарушен. Нивата на естроген намаляват в перименопаузата и след менопаузата. Това може да допринесе за нощно изпотяване и горещи вълни, които често нарушават способността на жените да спят. Посетете Вашия лекар, ако смятате, че дисбалансът в хормоните допринася за проблемите със съня.

Могат ли хормоните да причинят акне?

Много жени имат месечна поява на акне преди или по време на менструацията. Хроничното акне обаче е нещо различно.

Акнето, което не изчезва, може да се дължи на излишък на андрогени, мъжки хормони като тестостерон, както при жените, така и при мъжете. Излишните нива на тези андрогени правят мастните жлези изключително продуктивни.

Андрогените засягат и кожните клетки, които облицоват космените фоликули. Прекомерната секреция на мастните жлези и промяната в кожните клетки водят до запушване на порите, което предизвиква акне. Лекарят може да предпише противозачатъчни хапчета, кортикостероиди или антиандрогенни лекарства за лечение на хормонално повлияно акне.

Високите нива на андроген понякога могат да сигнализират за синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ).

Жените с СПКЯ могат да получат безплодие. Високите нива на инсулин могат да стимулират производството на андрогени и могат да бъдат свързани с инсулинова резистентност. Загубата на тегло може да помогне да се предотврати инсулиновата резистентност.

Какво причинява “мозъчна мъгла”?

“Мозъчна мъгла” е често срещано оплакване, въпреки че това не е истински медицински термин. Това е често съобщаван симптом с много потенциални основни причини. Жените в перименопауза и в менопауза съобщават за повече оплаквания от паметта и затруднена концентрация от жените в пременопауза. Намаляването на нивата на естрогените може да е в основата, но и други фактори играят роля.

Жените в перименопауза и в менопауза често имат проблеми със съня и изпитват горещи вълни и повишена депресия.

Те от своя страна могат да допринесат за “мозъчното замъгляване”. Болестти на щитовидната жлеза е друга често срещана причина за “мозъчно замъгляване”. Посетете Вашия лекар, ако страдате от това състояние, за да можете да разберете и да лекувате основната причина. Ако виновни за това, са спадащите нива на естроген, хормоналната терапия може да предложи известно облекчение и да възстанови хормоналния баланс.

хормонален дисбаланс симптомиХормонален дисбаланс и храносмилателни проблеми 

Клетките, покриващи стомашно-чревния тракт, имат рецептори както за естроген, така и за прогестерон. Нивата на тези хормони се променят по време на месечния менструален цикъл на жената. Когато се променят, те оказват влияние върху функцията на стомашно-чревната система. Жените често изпитват коремни болки, подуване на корема, диария, запек, повръщане и гадене преди или по време на менструация. Тези симптоми могат да се появят и при много други състояния.

Ако една жена ги има заедно с промени в настроението и умора преди, или по време на менструацията, може да е по-вероятно нарушенията в стомашно-чревния тракт да се дължат на месечни хормонални колебания.

Хормонален дисбаланс и умора?

Умората е често срещан симптом, който може да има много потенциални основни причини. Точно както твърде малкото прогестерон може да затрудни заспиването, прекалено многото прогестерон може да ви умори.

Друг често срещан хормонален дисбаланс, който причинява умора, са ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).

Това състояние лесно се диагностицира с кръвен тест. Ако нивата ви са ниски, можете да вземете предписани от ендокринолог лекарства, за да възстановите нивата си до нормалното. Независимо от хормоналния дисбаланс, който може да съществува, практикувайте добра “хигиена” на съня, за да оптимизирате съня си. Това включва лягане и събуждане по едно и също време всеки ден, дори и през почивните дни. Избягвайте алкохола, кофеина и упражненията от късния следобед, за да избегнете смущения в съня. Създайте релаксираща нощна рутина, за да дадете на тялото си посланието, че е време за сън. Вземете топла вана, отпийте чаша чай от лайка или слушайте релаксираща музика.

Управлявайте настроението си!

Хормоналният дисбаланс може да е виновен за някои случаи на нарушение на настроението. Много жени изпитват гняв, раздразнителност, промени в настроението, депресия и тревожност преди и по време на менструация. Те могат да бъдат свързани с предменструален синдром (ПМС). Предменструалното дисфорично разстройство (ПМДД) е по-тежка форма на ПМС. Жените, които имат ПМС или ПМДД, изглежда са по-чувствителни към променящите се нива на хормоните.

Естрогенът има ефект върху невротрансмитерите, включително допамин, серотонин и норепинефрин, свързани с настроението, издръжливостта, мотивацията, концентрацията.

Не пушенето, или ограничаването на алкохола могат да помогнат с тези симптоми. Избягвайте кофеина, захарта и солта. Правете много упражнения, осигурете си достатъчно сън и достатъчно калций. Някои жени могат да се възползват от прием на противозачатъчни хапчета или антидепресанти от рода на селективен инхибитор с обратен захват на серотонина (SSRI), които задължително се предписват от лекар-специалист. Терапията с разговори също може да бъде от полза.

Какво влияе на апетита и теглото?

Когато естрогенът падне, гладът се увеличава

Намаляването на нивата на естроген по време на месечния цикъл може да предизвика промени в настроението и апетита.

Някои жени могат да посегнат към комфортни храни, богати на мазнини, калории, захар и сол, за да се почувстват по-добре. За съжаление, консумирането на тези храни има обратен ефект и кара жените да се чувстват по-зле. Натрият увеличава задържането на вода и подуването на корема. Захарта, излишните мазнини и калориите ще ви накарат да качите килограми. Падащите нива на естроген намаляват и нивата на лептина, хормон, който подтиска глада. Борбата с хормоналното наддаване на тегло е чрез приемане на здравословна диета и план за упражнения. Придържайте се към постно месо, здравословни мазнини, сложни въглехидрати, пълнозърнести храни и пресни плодове и зеленчуци, за да предотвратите ПМС и да насърчите здравословните нива на кръвната захар и загубата на тегло.

Причина за главоболие?

Различни неща могат да предизвикат главоболие, но намаляването на нивата на естроген е често срещана причина при жените.

Ако главоболието се появява рутинно по едно и също време всеки месец, точно преди или по време на цикъл, намаляващият естроген може да бъде отключващ фактор.

Ако хормоналните главоболия са особено лоши, лекарят може да предпише противозачатъчни хапчета, за да поддържа нивата на естроген по-стабилни през целия цикъл. Опитайте болкоуспокояващи без рецепта, за да облекчите болката при главоболие. Ако имате нужда от нещо по-силно, лекарят може да предпише триптан или друго лекарство за лечение и предотвратяване на главоболие. Правилното хранене, упражненията, избягването на стрес и получаването на достатъчно сън ще ви помогнат да сведете до минимум симптомите на ПМС и главоболието.

Постоянна вагинална сухота

Падащите нива на естроген по време на перименопаузата и липсата на естроген след менопаузата могат да доведат до вагинална сухота.

Това прави стената на влагалището по-тънка. Може да е болезнено да правите секс. Лекарят може да предпише синтетични хормони или биоидентични хормони за борба с тези и други симптоми, свързани с менопаузата. Важно е да приемате прогестерон заедно с естроген, за да намалите някои рискове от хормонална терапия, която е рискова за инфаркт, инсулт, кръвни съсиреци, заболявания на жлъчния мехур, рак на гърдата и рак на ендометриума. Хормоналната терапия може да бъде свързана със странични ефекти, които включват главоболие, чувствителност на гърдите, подуване, промени в настроението, вагинално кървене и гадене. Има обаче богата гама от локални средства с овлажнители, хиалурон, озон и билкови екстракти за постигане на вагинален комфорт.

Ниско либидо? Може да се дължи на нисък тестостерон

Тестостеронът обикновено се смята за мъжки хормон, но както мъжете, така и жените го имат.

Ниските нива на тестостерон могат да причинят ниско либидо.

В едно проучване на повече от 800 жени в постменопауза, съобщаващи за ниско сексуално желание, тези, които са получавали 150 или 300 микрограма на ден тестостерон под формата на локален пластир, съобщават за повече сексуално желание и по-малко стрес от жените, които са получавали плацебо. Жените, получаващи допълнителен тестостерон, също съобщават за по-задоволително сексуално преживяване в сравнение с жените, които са приемали плацебо. Въпреки това жените, приемали 300 микрограма тестостерон на ден, са имали повече нежелано окосмяване, отколкото жените, приемали плацебо. Мъжете също могат да имат нисък тестостерон. Състоянието е посочено като андропауза при мъжете.

Очаквайте продължение…

Свързани новини:
Сподели: