Разходката, за да подобрим мисленето и да заредим ума си с нови идеи!

Велики учени, творци, хора на изкуството като Моцарт, Дарвин, Чайковски, Кант са били огромни почитатели на разходките с цел мислене.  Тези велики хора в нашата история са известни с това, че са използвали разходката, за да могат на спокойствие да мислят, да останат сами със себе си, да пречистят съзанието от натоварения ден, и точно в тези моменти са  дошли и най-добрите им идеи!

Така например Чарлз Дарвин притежавал пясъчна пътека в къщата си, по която се разхождал всеки ден. Наричал тази пътека „път на мисленето“.

Моцарт също бил пристрастен към разходките сред природата. Така се зародили и едни от най-добрите му музикални идеи.

Немският философ Имануил Кант също използвал свободното си време за разпускане в парка. Руският композитор Пьотър Илич Чайковски пък имал навика всеки следобед да се разхожда по три часа навън.

В наши дни Стив Джобс и Марк Зукърбърг също се нареждат сред почитателите на разходките. Дори голяма част от бизнес срещите им се осъществявали на открито, а не в офиса.  Това е доста модерен начин сред хората на бизнеса, които твърдят, че именно моментите навън сред природата им помагат да генерират много по-ефиктивни и успешни решения, свързани с работата.

Разходката, за да подобрим мисленето

В корпоративните среди много често се използва „метода за мислене по време на приятна разходка“.

Той е аналог на така наречения брейнсторминг или „мозъчни атаки“ в офиса. Поставя се тема и участниците имат възможност да се разходят в рамките на 30-45 минути, за да помислят върху нея.

Ползата от разходките за раждане на нови и дори генални идеи е доказана от учени на университета Станфорд. Те успешно доказват, че при разходката се подобрява креативното мислене.

Разходката, за да подобрим мисленето

Позитивният ефект от вървенето върху мисленето трае докато човек ходи и малко след това.

Така, че: РАЗДВИЖЕТЕ СЕ!

Повече време навън = по ефикасна и резултатна работа!

“Живей ползотворно, храни се здравословно, движи се редовно, лекувай се природно”

 

Сподели: