Невро-КОВИД или „Мозъчна мъгла“ след COVID

Симптомите, свързани с така наречения “дълъг COVID”/ „синдром след COVID“ предизвикват все по-голямо безпокойство. Дългите случаи на COVID нарастват, като до 1 на 10 пациенти с COVID-19 съобщават, че симптомите им продължават седмици и месеци след първоначалната диагноза. Смята се, че до 60 000 души във Великобритания може да имат дълъг COVID.

По-възрастните пациенти с COVID-19 са описали борба с „мозъчна мъгла“, слабост и друга когнитивна дисфункция, дори след първоначално възстановяване от острата инфекция. Неврологичните симптоми с нарушена концентрация, внимание, разсеяност, лесно забравяне, трудно запомняне и  фокусиране, лоша памет, „скитащи мисли“ и други когнитивни проблеми, придружени с раздразнителност, главоболие, замаяност, объркване, безпокойство, депресия,  изтръпване и неприятни сетивни усещания по цялото тяло са голяма част от общите неразположения.

 „Мозъчна мъгла“ е само един от многото симптоми, свързани със синдрома на COVID с “дълго влачене”. Изглежда умората е най-честа, последвана от диспнея и други белодробни усложнения.  Експертите казват, че за да се считат за синдром след COVID-19, симптомите трябва да продължат най-малко 4 седмици след острата инфекция. Въпреки това, много пациенти изпитват симптоми, които продължават 2-6 месеца или повече.

Неотдавнашно изследване идентифицира потенциалния произход на някои свързани неврологични проблеми. Доклад, публикуван в JAMA Neurology, посочва наличието на големи клетки-мегакариоцити в кортикалните капиляри, открити по време на аутопсиите на пациенти, починали с COVID-19, като възможна причина за “мозъчна мъгла”.

Авторите заявяват, че доколкото им е известно, мегакариоцитите не са били идентифицирани по-рано в мозъка. Чрез запушване на кръвния поток през отделни капиляри, тези клетки могат да причинят исхемична промяна по различен модел, потенциално водещ до атипична форма на неврологично увреждане, предполагат изследователите.

Световната здравна организация наскоро публикува актуализирани насоки за лечение на COVID-19, включително за хора с персистиращи симптоми. Понастоящем Центровете за контрол и превенция на заболяванията работят по насоки за диагностика и управление на хора със синдром след COVID, а Националният здравен институт (NIH) също проявява интерес към разработването на протоколи.

За да подпомогне тази работа, NIH пусна база данни за проследяване на неврологични проблеми, свързани с COVID-19, включително мозъчна мъгла. Базата данни ще каталогизира симптомите, усложненията и резултатите, както и ефектите от вируса върху съществуващите неврологични състояния. COVID-19 Neuro Databank / Biobank (NeuroCOVID) се финансира от Националния институт по неврологични разстройства и инсулт. Той е създаден и ще бъде поддържан от изследователи от NYU Langone Health в Ню Йорк. Изследователите, които се интересуват от използването на данни и биопроби от базата данни, могат да подават заявки до Управителния комитет на NeuroCOVID. 

Свързани новини:
Сподели: