Медитация и йога, известни още като изцяло умствено базирани стрес намаляващи техники /MBSR-Mindfulness-Based Stress Reduction/,  могат да променят мозъчните функции и да подобрят нашето психическо, емоционално и физическо здраве.

Нови изследвания доказват, че те може да се използват, като терапия за когнитивни /паметови/нарушения, мигрена,  Алцхаймер и деменция. А също така и контрол на стреса, безсънието, засилване на имунната система, процесите на стареене и др.

В нов доклад, изследователи от Wake Forest Baptist Medical Center изследват ефикасността на медитация и йога програми, при лечение на леки когнитивни /паметови/ нарушения  и мигрена. Те открили, че  медитацията като форма на терапия, всъщност променя мозъка към по-добро.  Тя може да помогне на хората да се справят с когнитивни увреждания, както и с мигрена.

Медитация и йога

В първото проучване, учените изследват участници на възраст 55-90 години, които са имали някаква форма на леко когнитивно увреждане. Само за осем седмици MBSR, се установява подобрена функционална свързаност в област от мозъка, отговорна за спомените.

В резултат на това, авторите смятат, че медитацията и йога могат да помогнат в борбата с болестта на Алцхаймер и деменция. Научете повече за тези две заболявания и тяхната превенция тук.

Участниците с мигренозно главоболие, също само за осем седмици MBSR имат по-малко и по-леки пристъпи на мигрена, отколкото тези, които не практикуват MBSR, сочи второто проучване. Изследователите се мотивирали от личните  преживявания с MBSR на  Д-р Ребека Erwin Wells, водещ автор на изследването. Тя обясни в прессъобщението, че когато е била гребец в колежа, треньорът й задължил отбора да практикува MBSR. “Съотборниците ми и аз забелязахме, че йога и медитация подобряват не само нашата гъвкавост и фокус, но и ни накараха да се чувстваме по-добре в ежедневието ни.”

“Този вид медитация е сравнително проста и ако може да забави когнитивния упадък и да помогне за облекчаване на мигрената, тя може да допринесе за подобряване на качеството на живот на много от тези хора”, каза Wells в прессъобщението.

Медитация и йога

И други изследвания са разгледали положителните ефекти на медитацията.

В едно от тях, учените открили, че хората, които медитират произвеждат по-голямо количество антитела, и  имали по-силна имунна система по отношение на грипните вируси, в сравнение с хората, които не медитират.

Друго проучване установявя, че медитация в продължение на осем седмици, значимо променя сивото вещество на мозъка. То обикновено се свързва с обработката на информацията. Това е една от причините, поради които учените смятат, че медитацията, може да засили паметта и съпричастността, и да доведе до намаляване на стреса.

Още едно проучване установявя, че  медитацията подобрява качеството на съня при възрастните хора, и дори може да работи по-добре, отколкото мелатонин или други медикаменти за сън.

Най-важното е, че йога и медитация могат да намалят драстично емоционалния и химически стрес. Също така могат да спомогнат да се удължат нашите теломери /генетични структури/, които са свързани с процеса на стареене и смъртност. По- този начин ще забавят стареенето и ще удължат живота, смятат учените.

Свързани новини:
Сподели: