Какво прави прекрасната Родопа планина благотворна за човешкото здраве?

Изследвания на въздуха в Родопите и по-специално в региона на Пампорово показват не само изключителната чистота на въздух, но и висока концентрация на отрицателни  йони.

Според научни изследвания отрицателните йони подпомагат алфа вълните на мозъка и увеличават тяхната амплитудата.

родопиОтрицателните йони имат също  и терапевтично действие върху хреми, синузити, бронхиална астма, алергии, мигрени, родилни и постоперативни болки.

Експеримент, проведен във Великобритания през 80-те години върху две групи следоперативни пациенти. Едната група за 3 дни е била в условия на висока концентрация на отрицателни йони  (10 000 в куб. см.) е показал 80% по-бързо оздравяване.

Друга причина за терапевтичното действие на отрицателните йони е, че убиват бактериите и вирусите. Това е установено още през 30-те години на миналия век от групата на съветския учен Чижевски.

Всички изследователи са единодушни, че отрицателните йони увеличават капацитета на абсорбация и усвояване на кислорода, като ускоряват процеса на доставянето му до клетките и техните ядра.

родопиСпоред експертите във въздуха, който дишаме, положителните йони въздействат отрицателно на самочувствието и възприятието, докато техните антиподи, отрицателните йони, ги стимулират.

Къде са местата с най-висока концентрация на отрицателни йони?

В открита не отдавна немска карта от Втората световна война, фигурират районите с отрицателна йонизация на въздуха и Родопите са един от тях, специално ограден с червени линии.

В района на Пампорово на всеки шест месеца са пристигали да се възстановяват военните летци на Третия райх, сочат изследователи на феномена “родопски въздух”, който освен всичко друго е и с високи параметри в UV спектъра, с ниско микробно число и висока фитонцидна наситеност.

Физикът от гр. Смолян Георги Казалиев, който е автор е на 35 книги пише, че в района на Пампорово и Смолянските езера преобладават т.нар. планински бризи.

Това са особен вид ветрове, които довеждат до прекрояване на елекроатмосферата. Наличието на отрицателни йони – особено сутрин и надвечер, поддържат нашата жизненостт и енергичност.

Чрез изследванията си  Казалиев установява, че най-благоприятното състояние на атмосферата е при наличието на 600 до 6000 отрицателни частици на куб. см.

През деня този брой се мени, а в обедните часове понякога преобладават положителните йони.

Ето защо в този период не се препоръчват разходки.

Хората от региона познават добре тези особености по липсата на умора, добра работоспособност и настроение.

Всичко това е описано в Британската екологична енциклопедия (W354/2).

Свързани новини:
Сподели: