10 неща, които ще засилят Вашия имунитет

Много хора са притеснени от продължаващата епепидемия от коронавирус (COVID-19) и търсят начини и средства, за да не се разболеят.

Здравата имунна система повишава защитата на тялото Ви срещу вируси, бактерии и други патогени.

От друга страна в началото на лятото много хора се замислят за фигурата си и спазват строги диети. Други са заети и нямат време да се хранят редовно, или често консумират полуфабрикати….
Ако попадате в една от изброените по-горе групи хора, има голяма вероятност да не ви достигат важни витамини и минерали, необходими за поддържането на здрава имунна система. Според последните научни изследвания, дори недостигът на еднин полезен хранителен елеменг в организма, може да доведе до отслабване на имунната система.
Ще разгледаме няколко съвета за подсилване на имунитета, за да помогнем на вас и тялото ви да останете силни и да се преборите с инфекциите.

1. Стресът лош ли е за вас?

Хроничният стрес потиска имунната система и увеличава риска от заболявания. Той повишава нивото на хормоните, наречени катехоламини. Продължителния стрес води до повишени нива на Т-клетките, които потискат имунната система. Когато този клон на имунната система е нарушен, вие сте по-податливи на вирусни заболявания, включително респираторни състояния, като настинка, грип и новата коронавирусна инфекция.

Стресът води до отделяне на хистамин, който е отговорен за алергичните реакции. Можете да преодолеете стреса чрез дихателни практики, медитация, разходки на открито, редовни упражнения и релаксация.

2. Антиоксидантите и как да ги набавим?

антиоксиданти

Антиоксидантите са съединения в цветните плодове и зеленчуци, които предпазват от свободни радикали. Свободните радикали могат да повредят ДНК, както и други клетъчни структури. Плодовете и зеленчуците, в широк спектър от цветове осигуряват най-добрата комбинация от защитни антиоксиданти за повишаване на цялостното здраве и имунитет. Яжте листни зеленчуци, диня, моркови, горски плодове, броколи, портокали, киви, чушки, домати, череши и други ярко оцветени плодове и зеленчуци. Те дават на вашите клетки и имунна система цялата естествена защита, от която се нуждаят, за да функционират най-добре.

Не забравяйте и за ФЛАВОНОИДИТЕ. Те не само укрепват имунната система, но притежават силни противотуморни свойства и възпрепятстват образуването на отоци. Мощни флавоноиди са: кверцетин (съдържащ се в жълтия и червения лук, броколито и италианската жълта тиква), ликопен (който се съдържа в доматите) и елагова киселина (чийто източник е гръцкият орех).

3. Имат ли значение витамините?

витамини

Някои експерти смятат, че приемането на мултивитамини ежедневно може да ви помогне да постигнете поне дневната си минимална нужда от определени хранителни вещества. Витамините, които са критични за имунната система, включват витамини А, С, D и Е. Цинкът, селенът и магнезият са минерали, от които имунната ви система се нуждае, за да функционира най-добре.

Тези минерали също са важни за функцията на много ензимни реакции в организма. Имунната ви система и тялото не могат да функционират в най-добрия случай без основните градивни елементи, които им трябва, за да работят правилно.

4. Какво се случва с празните калории?

празни калории

Преработените храни, включително бонбони, газирани напитки, бърза храна и закуски съдържат празни калории, които не осигуряват на тялото ви витамини, хранителни вещества или фибри. Те често съдържат химикали и консерванти, които не са добри за вашето тяло. Ако ядете преработени храни и вместо храни в естествената им непреработена форма, тялото ви ще бъде лишено от витамини и хранителни вещества.

Променете хранителната си диета в полза на плодове, зеленчуци, постно месо, риба, здравословни мазнини и пълнозърнести храни, за да дадете на тялото и имунната си система всичко необходимо, за да функционират най-добре. Оптимизирайте хранителните си навици, за да поддържате добро здраве.

5. Усилващи имунитета билки и хранителни добавки

билки

Изследвания сочат, че някои съединения в билките и хранителните добавки могат да повишат имунитета. Черен бъз, женшен, зелен чай, черен кимион и женско биле са само малка част от билки, за които е известно, че усилват имунитета.

Пробиотиците са полезни щамове на бактерии, които също са описани като имунни бустери. Потърсете пробиотични добавки с лактобацили и бифидобактерии. Пробиотиците също могат да помогнат за подобряване на храносмилателното здраве.

Богати на пробиотици храни са лук, чесън, артишок, банани и кисело мляко, със съдържание на живи култури.

6. Социалните контакти влияят ли на имунитета?

социални контакти

Доказателства от много проучвания показват, че самотата и социалната изолация са много вредни за здравето. Проучвания сочат, че хората със силни социални контакти живеят по-дълго от тези с лоши социални връзки. Има много начини за развитие и укрепване на социалните контакти. Станете доброволец за кауза, в която вярвате.

Присъединете се към клас по йога, бойни изкуства или се присъединете към група, свързана по интерес или хоби, което имате. Пътувайте повече, срещайте се със стари приятели и създайте нови, за да укрепите и разширите социалния си кръг.

7. Бъдете позитивни и ще засилите имунната си система

позитивни хора

Очаквайте хубви неща и имунната ви система ще ви последва.
Проучване на Harvard Business Review измежду студенти по право установи, че имунната им система е по-силна, когато се чувстват оптимистично.

Накарайте оптимизма да работи за вас. Опитайте се да видите чашата наполовина пълна, а не наполовина празна. Практикувайте благодарност и мислете за поне три неща, за които сте благодарни всеки ден. Представете си най-добрия изход за ситуации, дори трудни. Възможно е не винаги да можете да контролирате събитията около себе си, но винаги можете да решите как да отговорите на тях. Отговорете с добро отношение, за да увеличите шансовете за най-добър резултат и да укрепите имунитета си.

8. Борба с болестите чрез смях

смях

Може ли смехът наистина да засили имунната ви система? Проведено през 2019 г. в Америка изследване на здрави хора е установено, че гледането на забавен филм повишава активността на белите кръвни телца в организма им, докато гледането на емоционално неутрален филм, не засилва функцията на имунната система.

Докато се направят повече изследвания, за да се установи категорична връзка между смеха и подобрения имунитет, продължете напред и се смейте. Когато се смеете вие се чувствате прекрасно. Смехът не може да Ви навреди, но може да помогне за повишаване на имунната ви система и да намали вероятността от заболяване.

9. Физическите упражнения повишават ли имунитета?

физически упражнения

Упражненията имат много ползи за здравето, включително това, че ви предпазват от сърдечни заболявания, остеопороза и др. Физическите упражнения са и имунен стимулатор. За да получите максимални ползи, опитайте се да бъдете умерено физически активни в продължение на поне 30 минути през повечето дни от седмицата.

Ходенето е един от най-простите начини за физическо натоварване. Ако не ви харесва ходенето, опитайте с йога, плуване, колоездене или голф. Градинарството също е добър начин за движение на открито.

10. За по-добра имунна система, спете повече

сън

Научните изследвания от последните години потвърждават връзката между съня и здравата имунна система. Повечето хора се нуждаят от 7 до 9 часа сън, за да се почувстват добре отпочинали. Доброто отпочинаване подобрява функцията на белите кръвни клетки, така че е по-малко вероятно да получите заболявания като респираторни инфекции, настинки и грип. Практикувайте добра хигиена на съня, за да оптимизирате съня.

Това означава да се събуждате и лягате по едно и също време всеки ден, дори и през почивните дни. Избягвайте вещества, които могат да пречат на съня, като кофеин и алкохол, няколко часа преди лягане. Спрете да ползвате телефон и компютър поне 2 часа преди лягане. Създайте релаксираща вечерна рутина преди лягане. Насладете се на топла вана, релаксираща музика или чаша чай, за да ви помогне да спите по-леко.

Свързани новини:
Сподели: