Вижте първата част на статията Болки в гърлото или стрептокок в гърлото?

Бърз тест за стрептокок 

Самият преглед на гърлото на пациента не е достатъчен за диагностициране на стрептокок в гърлото, така че Вашият лекар ще иска да направи тест, за да бъде сигурен. Бързият тест за стрептокок се опитва първо да направи бързо определяне на възможното присъствие на бактерии, причиняващи стрептококи в гърлото на пациента.

За да се направи бърз тест за стрептокок, лекарят ще вземе секрет от сливиците и задната част на устната кухина. Вярно на името си, бързият тест за стрептокок отнема около 10-15 минути, за да осигури резултати.

В около 5% от случаите тестът за стрептококи се оказва отрицателен, дори ако стрептококовите бактерии причиняват заболяване.

Ако лекарят все още подозира стрептокок, той ще продължи с изследването на гърлото.

Изследването на гърлото се извършва по същия начин от гледна точка на пациента. Сливиците и задната част на устата се “натриват” още веднъж. След това взетият секрет се изпраща за допълнителни тестове. Резултатите отнемат около 1 -2 дни.

Кога имате нужда от антибиотици?

Ако Вашият лекар Ви диагностицира със стрептокок в гърлото, ще Ви бъдат предписани антибиотици, или ще Ви бъде направен антибиотичен режим за лечение. Трябва да завършите целия антибиотичен курс, дори да се чувствате по-добре, преди да са приключили – така бактериалната инфекция няма да се повтори. Стрептококът все още е заразен, дори ако приемате антибиотици, така че следвайте тези стъпки, за да предпазите другите от заразяване:

 • Мийте ръцете си често
 • Не споделяйте храна или прибори
 • Изхвърлете четката за зъби, когато стрептококовата инфекция е отминала

Ами ако е тонзилит или фарингит?

Тонзилитът споделя много от симптомите си със стрептококовата инфекция. Може да причини болки в сливиците ви дни наред и може да ги остави покрити с бели или жълти налепи. Може да затрудни преглъщането. Но тонзилитът не винаги е стрептококов.

Може да има много причини и обикновено причината е небактериална. Това означава, че антибиотиците обикновено няма да помогнат. За да бъдете сигурни, можете да помолите Вашия лекар да ви вземе секрет за изследване от гърлото. Резултатите отнемат 2-3 дни.

Разликата между тонзилит и фарингит

Тонзилитът и фарингитът се отнасят до един и същи вид инфекция. Единствената разлика е къде се появява инфекцията. Засягането на  сливиците е тонзилит. Фарингитът се появява в гърлото ви.

Превенция

Независимо от причината, можете да предотвратите инфекции на гърлото, като следвате някои основни предпазни мерки:

 • Избягвайте физически контакт със заразени хора, тъй като тези инфекции се разпространяват от човек на човек
 • Винаги мийте ръцете си. Измиването на ръцете преди хранене със сапун или разтвор на алкохолна основа може да помогне за предотвратяване на разпространението на микроби
 • Между измиването на ръцете избягвайте да докосвате лицето си
 • Не боравете с чужди хигиенни вещи (пр. хавлии)

Домашни средства

Понякога домашните лекарства вършат добра работа за облекчаване на болките в гърлото и дискомфорт. Ако обаче симптомите се влошат при лечение с домашни лекове, трябва да посетите Вашия лекар.

Ето няколко домашни средства за защита:

 • Гаргара със солена вода: Разбъркайте 1/2 ч. л. сол в 1 чаша топла вода. Можете да правите гаргара от този солен разтвор няколко пъти на ден. Това помага за отмиване на секретите и извлича излишната течност от възпалената тъкан на гърлото.
 • Таблетки за гърло: таблетки за гърло и твърдите бонбони могат да помогнат за облекчаване на болката
 • Спрейове за гърло: Те могат да помогнат за “обезболяване” на гърлото.
 • Чай с мед: Доказано е, че медът облекчава дразненето на гърлото, а горещата вода от мек чай може да направи същото.

Средствата са насочени към поддържане на гърлото влажно, както и облекчаване на симптомите.

болки в гърлото или стрептокок продължение

Овлажнители и пулверизатори

Част от болката и дразненето при възпалено гърло идва от сухота в гърлото. Едно от решенията е да включите овлажнител или пулверизатор, за да увеличите влажността в стаята си.

Ако нямате изпарител или овлажнител, друго решение е да подържите главата си над гореща, пара и вода. Поставете кърпа над главата си, за да насочите влажната пара по-близо до устата си и вдишайте толкова дълбоко, колкото можете.

Домашни средства за възпалено гърло: Топъл компрес

Един от ефективните методи за облекчаване на болката идва от прилагането на топлина. Поддържането на гърлото топло може да помогне за успокояване на нежните лимфни възли. Използвайте топъл компрес на врата си, за да облекчите болката. Това може да стане чрез:

 • кърпа, напоена с гореща вода
 • нагревателна възглавничка
 • бутилка с топла вода

Успокояващи храни

Поддържането на гърлото топло може да отпусне мускулите, студените храни могат да “замразят” болката.

Чудите се какво да ядете, когато гърлото ви боли? Леките, замразени храни могат да бъдат добър избор. Опитайте тези:

 • сладолед
 • млечни шейкове
 • желатин
 • пудинг
 • замразени плодове като банани и боровинки
 • ледени чипсове

Прохладата на храната успокоява болката и меките храни лесно се преглъщат покрай възпалените области.

Хидратация

Поддържането на добра хидратация помага на тялото ви да се бори с инфекцията. Ето няколко съвета, за да сте сигурни, че ще останете добре хидратирани:

 • Пийте много вода
 • Използвайте сламка, за да отпиете вода или други течности, за да улесните течността да слезе по средата на гърлото
 • Избягвайте цитрусовите сокове или алкохолните напитки, когато се борите с инфекция. Цитрусовите сокове могат да бъдат болезнени при възпалена лигавица. Алкохолните напитки всъщност ще изсушат тялото ви, като в дългосрочен план ще причинят повече вреда, отколкото полза.

Какво помага при възпалено гърло? Болкоуспокояващи

За облекчаване на болката могат да се използват болкоуспокояващи, като ибупрофен, упсарин, напроксен и др.

Деца и тийнейджъри не трябва да приемат аспирин поради риск от синдром на Рей, рядко, но опасно състояние, което често засяга деца на възраст от 6-12 години! Синдромът причинява оток на мозъка и увреждане на черния дроб и може да бъде фатален. Свързан е с използването на аспирин при лечение на вирусни инфекции.

Спрейове и таблетки за смучене

Спрейовете и таблетките за смучене са полезни за облекчаване на болката. Подсладените таблетки или твърди бонбони без захар могат да помогнат за отпускане на гърлото, а подсладените таблетки и спрейовете за гърло понякога включват допълнителни полезни съставки, като например:

 • анестетици, които намаляват болката
 • охлаждащи спрейове и бонбони, които помагат за притъпяване на болката
 • противовъзпалителни средства, които успокояват отока и възпалението
 • антисептични агенти, които спомагат за намаляване на растежа на вредните микроорганизми

Деконгестанти

Лигавицата при възпалено гърло винаги е оточна, подута  и раздразнена, така че, деконгестантни спрейове или хапчета могат да помогнат за облекчаване на задръстванията и някои други симптоми. Не забравяйте да използвате тези продукти според указанията и се консултирайте с Вашия лекар, преди да приемате деконгестанти, ако приемате други лекарства.

Когато болката ви продължава

Възпалено гърло, което не реагира на първоначалното медикаментозно лечение, може да е признак за друга причина, като инфекциозна мононуклеоза, киселинен рефлукс, менингит или друго, така че посъветвайте се с Вашия лекар, ако сте били лекувани от стрептокок в гърлото и той не се е подобрил или отшумял в рамките на три до пет дни!

Свързани новини:
Сподели: