Автор на материaла е д-р Ивайло Димитров, част от екипа на EcoHealthStyle

Болките в гърлото са често оплакване при наличие на вирусна или бактериална инфекция. До възпаление на гърлото, придружено от болки и прегракналост, могат да доведат продължителното говорене, пеене или викане. Раздразнение на гърлото може да има и при деца, които подължително време са пребивавали в задимена атмосфера.

Най-доброто средство за повлияване на прегракналостта и на възпалението, дължащи се на претоварване, е почивката на гласните връзки. Когато се касае за инфекция, е много трудно  да се установи дали става въпрос за възпаление от вирусен или бактериален произход. В повечето случаи след 3 до 5 дни от началото на възпалението настъпва подобрение  и не се налага употреба на антибиотици. Това означава, че в началото на една инфекция е възможно да се предприеме самолечение с хомеопатични медикаменти, билкови продукти, локални антисептици, имуностимулатори, витамини и други препарати, неизискващи лекарска рецепта. Много често фармацевтът от близката аптека може да Ви даде подходящия съвет за справяне с инфекцията и по този начин да спести време и грижи както на лекаря, така и на пациента.
Навременното и адекватно лечение ва възпаленото гърло почти винаги води до бързо повлияване на оплакванията и до избягване на евентуални усложнения, свързани с инфекцията.
Хомеопатията дава   изключително ефективно лекарство-специалитет Хомеовокс, което дава изключително бърз и ефикасен начин за облекчаване и излекуване на гърлото.
Сред най-често използваните медикаменти за лечение на възпалено гърло спадат следните хомеопатични медикаменти:
  • Беладона се използва за лечение на зачервено и болезнено гърло и увеличени сливици /често с усещане за пулсиране/ когато са налице силно повишена температура с изпотяване в комбинация със сухота на лигавицата.
  • Фитолака намира приложение в лечението на фарингит,  характеризиращ се с чувство за сухота и силна болезненост към ушите. Сливиците и шийните лимфни възли са увеличени, небните дъги са тъмночервени, а нерядко е налице и чувство за схванатост на врата и/или за натъртеност по цялото тяло. Температурата може да има различни стойности. На практика нерядко Фитолака се редува с Беладона през 1 до 3 часа с разреждане на приемите, когато настъпи подобрение
  • Апис мелифика препоръчвам за лечение на фарингит с изразен оток на мекото небце и мъждеца и с розово-червена лигавица на гърлото. Температурата е повишена, но липсва жажда. Много характерни са парещите, боцкащи болки в гърлото, които се подобряват от пиене не на на топли, а на студени течности.
  • Лахезис е медикамент за лечение на пурпурночервено гърло с локализация  на възпалението от лявата  страна или с развиващо се възпаление от ляво надясно. Пациентите не понасят стегнати дрехи в областта на шията и към преглъщане на топли течности.
  • Ликоподиум е подходящ за случаите, когато възпалителният процес се резвива вдясно или започва вдясно и се разпространява наляво.
В случаите, когато заболяването започне много остро, когато оплакванията са много силни хомеопатичната терапия дава изключително бързи резултати. Същото важи, когато става въпрос за малки деца и за такива пациенти с понижен имунитет, със захарен диабет, с хронични заболявания на бъбречната и дихателната система и др.
Да се лекуваме с хомеопатия е толкова просто, колкото да се лекуваме с всеки друг терапевтичен метод. При употребата на хомеопатични медикаменти не трябва да се забравя, че гранулите се поставят под езика и се оставят до пълното им стопяване. Препоръчвам те да се приемат половин час преди или след хранене, като  устната кухина е чиста. Силни ароматични вещества като кафе и мента унищожават действието им, но могат да се употребяват извън приема на медикаменти. Хомеопатията е изключително безвредна медицина, не натоварва организма и е подходяща за всички – от бебета до възрастни хора.
Тя е нежната медицина на бъдещето!
Материалът е подготвен от специалиста по хомеопатия от екипа на EcoHealthStyle д-р Ивайло Димитров и е публикуван в неговия Сайт за хомеопатична и психиатрична терапия
Свързани новини:
Сподели: