Право в главата

Как влияе алкохолът на мозъка и тялото? Алкохолът започва да променя мозъка ви около 30 секунди, след като го изпиете. Може да се чувствате психически по-бавни и да имате по-бавни рефлекси. Може да забележите промени в настроението и баланса си.

Алкохолът уврежда дългосрочната памет, така че може да не помните какво правите и казвате, когато пиете.

АлкохолСмалява мозъкa

Друг начин, по който алкохолът влияе на тялото е, че пиенето в дългосрочен план свива мозъка и променя начина му работа. Пиенето променя и намалява мозъчните клетки. Това от своя страна нарушава способността ви да учите, мислите и помните.

Може да имате затруднения с регулирането на телесната температура и контролирането на движенията.

Помага ли ви да спите?

Алкохолът приспива, така че вероятно ще заспите по-лесно. Но алкохолът уврежда качеството на съня. Вашата система ще метаболизира алкохола, докато спите. След което най-вероятно ще се събудите и ще се въртите.

Алкохолът влошава качеството на съня, точно това, от което се нуждаете, за да се чувствате добре отпочинали и възстановени.

Алкохолът също увеличава риска от кошмари и живи сънища. Можете също така да се будите, за да използвате по-често тоалетната.

АлкохолПовишаване на стомашните киселини

Алкохолът засяга лигавицата на стомаха и увеличава производството на стомашна киселина.

Когато киселината се натрупа, докато пиете, може да ви стане лошо и да повърнете. Обилното пиене в дългосрочен план може да доведе до язва на стомаха. Високите нива на стомашна киселина нарушават способността ви да чувствате глад. Хората, които имат проблеми с пиенето често страдат от недостиг на хранителни вещества.

Диария и киселини

Алкохолът дразни червата и може да намали времето за преминаване на храната през вашата система.

Резултатът е, че може да получите хронична диария, ако пиете редовно. Алкохолът също така отпуска сфинктера между хранопровода и стомаха и храната да се върне нагоре по хранопровода, което води до рефлукс и киселини.

Често ходене до тоалетна

Вашият мозък произвежда антидиуретичен хормон (ADH), който влияе върху способността на бъбреците ви да произвеждат урина. Когато пиете, мозъкът ви не произвежда толкова много от този хормон, така че трябва да уринирате по-често. Това може да доведе до дехидратация.

Прекомерното и често пиене е не само токсично за тялото ви, но е и вредно за бъбреците.

Уврежда черния дроб

Черният ви дроб разгражда алкохола, когато пиете и преработва токсините. Дългосрочното пиене води до натрупване на мастна тъкан в черния дроб. Това уврежда притока на кръв през черния дроб и чернодробните клетки страдат.

Когато чернодробната структура е непоправимо увредена тя не работи добре и може да се стигне до цироза.

Алкохолен панкреатит и диабет

Панкреасът произвежда инсулин и съединения, които помагат на червата да разграждат храната. Алкохолът нарушава този процес.

Токсините в алкохола водят до възпаление в панкреаса.

Ако процесът продължи дългосрочно, панкреасът може да загуби способността да произвежда инсулин, което може да доведе до развитие на диабет. Дългосрочната консумация на твърд алкохол също увеличава шанса за развитие на рак на панкреаса.

Какво се случва при махмурлук?

Може би един от най-известните краткосрочни ефекти на алкохола върху тялото е махмурлукът. Алкохолът ви дехидратира и разширява кръвоносните съдове в мозъка и тялото.

Това води до главоболие. Стомахът ви открива токсините в алкохола и иска да ги изхвърли, затова получавате гадене и повръщане. Черният дроб работи извънредно, за да преработи алкохола, така че не отделя захар в кръвта. Може да се чувствате слаби и немощни.

Ефекти върху сърцето

Прекомерното пиене засяга електрическите импулси, които са отговорни за сърдечния ритъм. Дългосрочното пиене може трайно да промени сърдечния ритъм и да увеличи риска от кардиомиопатия.

Също така увеличава риска от инсулт и високо кръвно налягане.

 

Промени в телесната температура

Алкохолът кара кръвоносните ви съдове да се разширяват и отпускат, така че може да изглеждате зачервени. Вие губите телесна топлина и това от своя страна може да доведе до твърде ниска телесна температура.

Дългосрочната хронична консумация на алкохол повишава кръвното налягане, като стимулира производството на кортизол, хормон на стреса, който кара кръвоносните съдове да се стесняват.

Това от своя страна кара сърцето ви да изпомпва по-трудно, за да циркулира кръвта в тялото.

Ефекти върху имунната система

Ето една връзка, която може да не знаете между консумацията на алкохол и  имунната ви система. Алкохолът засяга имунната система. Има по-голяма вероятност да се разболеете и имате по-малко бели кръвни клетки, приблизително 24 часа след като пиете алкохол.

Проучванията също така показват, че хората, които пият алкохол продължително, са изложени на много по-голям риск от разболяване от пневмония и туберкулоза.

Хормонални промени

Хормоните засягат сексуалното желание, храносмилането, репродуктивните способности и сексуалната функция. Пиенето на алкохол променя нивата на хормоните и може да повлияе на всички тези процеси.

Ако пиете системно, може да забележите, че това влияе на сексуалното ви желание, храносмилането, менструалния цикъл и способността да забременеете.

Мъжете могат да забележат затруднения с ерекцията, намален брой на сперматозоидите и свиване на тестисите, когато пият продължително алкохол.

Загуба на слуха

Пиенето на алкохол влияе негативно на слуха, но механизмът на действие е все още неизвестен. Някои хора смятат, че алкохолът влияе върху областта на мозъка, която обработва звука.

Алкохолът може да увреди малките власинки във вътрешното ухо, които са необходими за слуха.

Или може да увреди нервите във вътрешното ухо. С течение на времето може да забележите, че  звуците трябва да са по-силни, за да ги чуете. Хората, които системно консумират алкохол, често имат намаление на слуха.

Тънки кости, по-малко мускули

Злоупотребата с алкохол променя нивата на калций и влияе върху нивата на хормоните, необходими за растежа на нова кост.

Консумацията на алкохол прави костите тънки и крехки, което е известно като остеопороза.

Алкохолът нарушава притока на кръв към мускулите и пречи на растежа на нова мускулна тъкан. Прекомерната консумация на алкохол води до намаляване на мускулната маса и намаляване на силата.

Свързани новини:
Сподели: