Дълголетниците в средните Родопи са неоспоримо доказателство, че човек дори и след 100 годишна възраст може да бъде деен и да се радва на живота. По официални данни днес в България живеят над 300 столетника. По интензитет на дълголетието средните Родопи се нареждат на първо място в България и на едно от първите места в света.

“Родопски Столетия” е документално-рекламен филм, разказващ историята на родопските столетници, техния начин на живот и занаятите, които те и до ден днешен практикуват. Въпреки напредналата си възраст и тежките времена през които са минали, старите хора са съумели да запазят своя борбен нрав и весел дух на чело с тяхната трудоспособност. Главните герои ще ни запознаят с техните занаяти и ще ни разкажат пленяващи истории от тяхното минало и настояще. Филмът засяга теми не само за различията на тогавашния живот на хората сравнен с днешната урбанизация и забързаност на новите поколения, но също така и актуални теми за здравословно хранене и причините за дълголетието в Родопите.
Комбинацията от кадри на емоционалните и автентични срещи с дълголетниците, преплетени с красотата на родопските планински пейзажи, пресъздават една незабравима атмосфера и създават условия за една културно-социална връзка и близост между зрител и герой.

Идея и Продуцент: Михаил Василев
Участват: Анастас Иванов, Бисера Станчева, Лазар Кокудев, Мария Кисьова, Шина Бедрова
Камера: Костадин Георгиев
Монтаж: Костадин Серезлиев
Филмът е магистърски студентски проект разработен от Михаил Василев, като завършващ финален проект по магистърската програма “Time-based Media” към университета University of Applied Sciences Mainz в Германия.

Свързани новини:
Сподели: