“Всеки е толкова здрав, щастлив и успешен… колкото реши да бъде!”

Д-р Валя ГРУДЕВА

shtastieto

Нови изследвания показват, че размерите на малък участък от мозъка, наречен прекунеус, е отговорен за това, колко щастливи сме в състояние да се чувстваме. 


 

Хората винаги са искали да бъдат щастливи! Интригуващият въпрос Къде точно в мозъка се случва щастието? от години вълнува учени, лекари, психолози, лечители и др., които са посветили много време, за да разберет как можем да бъдем щастливи. 

В  проучване публикувано в Scientific Reports,  екип от изследователи от Университета в Киото твърдят, че са хвърлили малко повече светлина по този въпрос.  При анализиране на ЯМР /Ядрено Магнитен Резонанс/, изследователите са открили, че определена част от мозъка известна като прекунеус е по-обширна при голям брой от сканираните индивиди, което предполага че това е приблизителната възможна точка за преживяване на щастие.

Прекунеуса е сравнително малка област от мозъка, закътана в медиалния париетален лоб. През последните години, той е считан за отговорен при “изпълнението на широк спектър от по-висок ред когнитивни функции” / Brain ревю 2006 г./.  Функционалните изследвания в образната диагностика представят доказателства, че прекунеуса е свързан с “визуално-пространствените образи, краткосрочната памет за припомняне и самостоятелно обработващите операции, а именно перспективата на собствена гледна точка.” С други думи, той вероятно отчасти е отговорен за способността ни да виждаме себе си като съзнание, мислене, личност.

В това последно изследване, учените са сондирали техните участници по поредица от теми, които могат  да служат като скàла на щастието. Това включва въпроси, като колко щастливи се чувстват те като цяло, колко силно  чувстват емоциите си, както и текущата им удовлетвореност от живота. След това ги изследват с ЯМР и измерват количеството на сивото вещество в прекунеуса на всеки участник в изследването. Тези, които са поставени особено високо в скàлата на щастието, наистина притежава повече сиво вещество в тази област. Така че, вероятно има пряка връзка между размера на вашия прекунеус и усмивката на лицето ви… вярват изследователите от Университета в Киото!?…

shtastieto1

“С течение на историята много изтъкнати учени, като Аристотел са проучвали какво е щастие”, казва водещият автор Сато в изявление. “Много съм щастлив, че ние вече знаем повече за това какво означава да бъдеш щастлив.” “Разбира се, ние още сме далече от окончателно обявяване на прекунеуса за щастливата зона в нашия мозък. Образните неврологични изследвания с тяхната най-строга точност, са само част от науката и е много важно, как ще бъдат интерпретирани. Именно там ще трябва да бъдат проведени повече нови изследвания, потвърждаващи тези констатации. Мозъкът не е кутия на органно вещество,  нито процесорна лента със задачи за  обработка, между плътно определени райони. Засега на  прекунеуса се гледа,  само като на част от сложна и заплетена невронна  мрежа, от която извира щастието”.

“Няколко проучвания показват, че медитацията увеличава масата на сивото вещество в прекунеуса”, каза Сато. “Този нов поглед върху щастието и къде точно в мозъка се случва, ще бъде полезен за развитието на щастие- програми на базата на научни изследвания.”

Източник: Sato W, и др. Scientific Reports. 2015.


Свързани новини:
Сподели: