„Вълкът козината си мени,  нрава… никога”!

Народна мъдрост

protivopolojnostite se privlichat

 

Хората често казват, че противоположностите се привличат. Но едно скорошно проучване показва, че нещата стоят по съвсем различен начин– двойките съмишленици са тези, които наистина оцеляват в дългосрочен план.

 

 

 

 

 

 

Вие и вашите партньори и приятели вероятно имате много общи неща. Това доказват изследователи в Wellesley College in Massachusetts и University of Kansas провеждат проучване,  чрез пресяване на  обществените пространства, в търсене на хора- двойки, независимо дали са в романтична връзка, или в приятелски отношения  /между  двама мъже или две жени/.

Общо 1523 двойки са били наблюдавани, като са били помолени да попълнят кратка анкета за своите личностни черти, нагласи, ценности, развлекателни дейности,  предпочитания. Използвайки тази информация, изследователите след това изчисляват каква роля играят сходствата в някои аспекти от взаимоотношенията на двойките, като например близост, интимност и продължителност на връзката. В 86%, с малка променливост бяха открити сходства в нагласите, ценностите и предпочитанията.

След това, изследователите са провели подобно проследяващо проучване, включващо студенти, които току-що са се срещнали. Тъй като вероятността  за сходство тук е случайна, изследователите са искали да  определят  дали приликите са имали някакъв ефект върху заформянето на приятелства. При по-близко наблюдение по-късно, те са установили, че 23% от тях са останали във връзка и че е имало доста съществени прилики между тези хора.

Въз основа на тези резултати, изследователите заключават, че приятелите, независимо от вида на приятелството и колко дълго се познават, са много подобни едни на други. Това показва, че сходствата, които водят до създаване  на социални кръгове от хора с еднакви възгледи са много по-силни, отколкото се смяташе досега.

“Ние твърдим, че избор
ът на сходни на нас  партньори и приятели е изключително чест,  толкова чест, толкова широко разпространен и с такива измерения, че може да бъде описан като „психологическо подразбиране”, каза в изявление авторът на изследването Dr. Angela Bahns.
Причината да сме толкова привлечени от подобни на нас  хора може би е, че дълбоко в себе си ние осъзнаваме, че повечето хора не са способни да се променят. Всичко, което уврежда хармонията на една връзка, като разногласията по основни ценности или предпочитания, е много вероятно да  доведе до проблеми над допустимото. Знаейки това ние можем да изберем  хората, които са съвместими с нашите нужди и цели от самото  начало и да избегнем обречените отношения, обясни Bahns.

Привличането на противоположностите  може да бъде най-отдалечените сценарий, когато става въпрос за личности и ценности на хората, но когато става въпрос за нашата генетика, ние сме склонни да бъдем привлечени от тези, които са различни от нас. Това е подсъзнателен инстинкт, заложен в нас, защото наследствените заболявания  доказано по-често се предават, когато и двамата родители са генетично сходни. Избирайки генетично различен интимен партньор шансовете за здраво поколение се увеличават.


Д-р Валя ГРУДЕВА

 

Source: Bahns AJ, Crandall CS, Gillath O, Preacher KJ. Similarity in Relationships as Niche Construction: Choice, Stability, and Influence Within Dyads in a Free Choice Environment. Journal of Personality and Social Psychology. 2016

 


Свързани новини:
Сподели: