Две проучвания, публикувани наскоро в Експертен преглед на клинична фармакология привлякоха внимание на факта, че далеч от това да са чудотворен лек, който бе обещан преди 20 години, статините всъщност носят сериозни странични ефекти – и вместо да намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, те всъщност го увеличават! Проучванията дойдоха в същия месец, когато топ консултативният панел по храненето на американското правителството прекрати своето предупреждение за хранителния холестерол.

Статините работят чрез инхибиране на ензим, необходим за производството на холестерол в организма, и няма съмнение, че те наистина понижават кръвните нива на холестерол. Поради техните изумително краткосрочни ефекти, статините бяха незабавно и масово възприети от лечебното заведение, и използването им набъбна оттогава. През юли 2014 г. Националната здравна служба на Обединеното Кралство издаде нови насоки за предписването на статини, които ще доведат до използването на лекарствата от почти 40 процента от възрастните в страната. Има само един проблем: понижаването на холестерола не е непременно нещо добро.

Как статините карат сърцето да гладува

Най-новите изследвания показват, че холестеролът е маркер за сърдечно-съдови заболявания, но не причина. Така че просто защото статините понижават холестерола, не означава, че са добри за сърцето. В действителност, много изследвания, всъщност, намират по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, свързан с употребата на статини. Едно от новите проучвания, проведено от учени от Университета Кинжо Гакуин в Нагоя, Япония, твърди, че е открило механизма, по който статините всъщност могат директно да причиняват втвърдяване на артериите и сърдечни заболявания. Това е така, защото статините изчерпват коензима Q10, от който се нуждаят митохондриите в тялото, за да произвеждат аденозинтрифосфат АТФ, който тялото ви използва за енергия. Липсата на АТФ води до клетъчна дегенерация и умора. Тъй като сърцето е високо-енергиен мускул (тъй като постоянно трябва да изпомпва), ефектите там се усещат по-силно, отколкото в други мускули. В допълнение, статините също изчерпват протеин, известен като хем А, който транспортира желязо и кислород към сърцето. Това допълнително прекъсва снабдяването на енергия към сърцето. Изследователите отбелязват, че статините също пречат на тялото да синтезира витамин К2, витамин, който предпазва артериите от образуване на плаки, които водят до сърдечни заболявания. И накрая, те блокират селенопротеини, включително глутатион пероксидаза, който защитава тъканта на мускулите (включително сърцето) от окислително увреждане, причинено от свободните радикали. „Увреждането на селенопротеин биосинтеза може да бъде фактор в конгестивната сърдечна недостатъчност, напомнящ за дилатационна кардиомиопатия, наблюдаван при недостиг на селен,“ пишат изследователите. „Следователно, епидемията от сърдечна недостатъчност и атеросклероза, която тормози съвременния свят може да се влоши парадоксално от разширяващото се използване на лекарствата статини“, пишат те. „Предлагаме текущите насоките за лечение със статини да бъдат критично преоценени.“

„Статистическа заблуда“

Второто проучване, което преразглежда предишни изследвания в областта на безопасността и ефективността на статините, заключава, че ползите от лекарствата са били завишени и рисковете омаловажени. Статините „не успяват да подобрят значително последиците от сърдечно-съдовите заболявания“, пишат изследователите. В същото време, „неблагоприятните последици, претърпени от хора, които приемат статини са по-чести, отколкото се съобщава в медиите и медицински конференции. Повишена честота на рак, катаракта, диабет, нарушения на когнитивните функции и мускулно-скелетни смущения, надхвърлят скромните сърдечно-съдови ползи от лечението със статини.“ Разглеждайки две главни клинични проучвания със статини, изследователите са открили, че лекарствата намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания само с около 1%, в сравнение с публичните твърдения за 36-54 процента подобрение. „Застъпниците за статините са използвали статистическа заблуда, за да се създаде илюзията, че статините са ‘лекарства чудо’“, пишат изследователите.

 

Сподели: